Movie Marathon: the Lesbian Vampires edition

Το είχα αφήσει το άθλημα χωρίς συγκεντρωτικό post για κάμποσο καιρό, οπότε να’μαστε πάλι. Ήρθε η ώρα να συγκεντρώσω τις γνώσεις μου και να μοιραστώ τα φώτα μου πάνω σε ταινίες με λεσβίες βαμπίρ.

Πρώτα, μια αναδρομή. Το λοιπόν, η πρώτη ιστορία με τη συγκεκριμένη θεματολογία ήταν η «Carmilla«, μια νοβέλα του Joseph Sheridan Le Fanu. Ως Ιρλανδός που έζησε στη βικτωριανή περίοδο, με τους γνωστούς πουριτανισμούς αυτής, δεν ενσωμάτωσε πολλές «ζουμερές» λεπτομέρειες στο έργο του, αλλά υποννόησε αρκετά για να δώσει υλικό στους κινηματογραφιστές των Hammer Studios, που γύρισαν τρεις ταινίες βασισμένοι στους χαρακτήρες του. Τα δικαιώματα του βιβλίου έχουν πλέον λήξει, και μπορείτε εύκολα να το βρείτε σαν e-book ή audiobook.


Καρέ από την ιστορία «The Vampire’s Curse» που δημοσιεύθηκε στο Dracula των εκδόσεων Dell, τεύχος #1.

Πρόκειται σίγουρα για βιβλίο-σταθμό στη γοτθική λογοτεχνία, αφού έκανε μόδα εκτός από τον αναγραμματισμό των ονομάτων των βαμπίρ (που μας έδωσε αργότερα τους διάφορους Alucard), ακόμη και τα ίδια τα βαμπίρ, ως έναν βαθμό. Ωστόσο, αν πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα σε αυτό και τον πολύ πιο γνωστό απόγονό του, τον Δράκουλα, θα σας πρότεινα απροβλημάτιστα το δεύτερο, αφού είναι πολύ πιο καλογραμμένο κι ενδιαφέρον, ενώ η Carmilla έχει και κάποια ενοχλητικά κενά στην πλοκή που δεν συμπληρώνονται ποτέ. Κι αυτό παρ’ότι ο Stoker έκλεψε εμπνεύστηκε πάρα πολλά συστατικά του μύθου του από αυτή, μέχρι και την αρχική τοποθεσία που διαδραματίζεται (η Στυρία της Αυστρίας -αργότερα τοποθέτησε την εξέλιξη της πλοκής στα Καρπάθια).

Πάντως, σεξουαλικές σχέσεις, είτε ομοφυλοφιλικές είτε όχι, και βαμπίρ ανέκαθεν πήγαιναν, αν όχι μαζί, τουλάχιστον το ένα σε σχετικά-κοντινή-χωρίς-να-γίνεται-παρεξηγήσιμη απόσταση από το άλλο. Ο Bram Stoker στον Δράκουλα περιέλαβε μια σκηνή με τρεις «νύφες» που προσπαθούν να αποπλανήσουν τον δύσμοιρο άγγλο δικηγόρο, κι αφού πρώτα μαλλιοτραβιούνται λίγο αποφασίζουν να τον «μοιραστούν». Την σκηνή περιγράφει αρκετά λεπτομερώς ο Jonathan Harker* στο ημερολόγιό του. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη θυληπρεπής εμφάνιση των βρυκολάκων σε πιο πρόσφατες παραγωγές, η ανδρική ομοφυλοφιλία συνήθως απλώς υποννοείται, σε αντίθεση με τη γυναικεία που εκδηλώνεται πιο ανοιχτά.**


Οι «νύφες του Δράκουλα» από τη μεταφορά σε comic που βασίστηκε στην ταινία του Coppola, 1992. Σχέδια του Mike Mignola, με τον πρωτότυπο διάλογο του Bram Stoker.

Όπως οι άνδρες βαμπίρ έχουν τον προπάτορά τους και την ιστορική τους έμπνευση στον βοεβόδα της Βλαχίας, τον Βλαντ τον τρίτο Drăculea τον Παλουκωτή, η αντίστοιχη γυναικεία φιγούρα είναι η Κόμισσα του Αίματος, η υποτιθέμενη μεγαλύτερη serial killer στην ιστορία, η Elizabeth Báthory της Ουγγαρίας. Καταδικάστηκε για 80 φόνους, ενώ ιστορίες τη θέλουν άμεσα ή έμμεσα υπεύθυνη για πάνω από 600. Και καθώς η πλειονότητα αυτών αφορούσε νεαρές κοπέλες, είναι φυσικό να μιλάνε οι κακές γλώσσες για σένα (όχι ότι σε απασχολεί αν σε αποκαλούν λεσβία πίσω από την πλάτη σου όταν είσαι -κυριολεκτικά- χτισμένη στο δωμάτιό σου κατηγορούμενη για μαζική δολοφονία, αλλά λέμε τώρα). Ωστόσο, οι μάρτυρες κατηγορίας έδωσαν καταθέσεις με ποικίλες διαφορές μεταξύ τους***, και σε συνδυασμό με τον πρότερο έντιμο βίο της κόμισσας (είχε βοηθήσει αρκετές φτωχές γυναίκες να ξεφύγουν από δύσκολες καταστάσεις, χωρίς να ξέρουμε αν είχε κάποιες υστερόβουλες βλέψεις hint-hint, nudge-nudge) οδηγούν μερικούς μελετητές να υποστηρίξουν ότι έπεσε θύμα συνομωσίας! Πάντως η κυρία ήταν από σημαντική οικογένεια που κυβερνούσε την Τρανσυλβανία εκείνη την εποχή, οπότε καταδίκη και επακόλουθη θανάτωσή της θα είχε επιπτώσεις που ο βασιλιάς Ματτθαίος ήθελε να αποφύγει, εξού και δεν καταδικάστηκε ποτέ τελειωτικά, αλλά βρέθηκε σε κατ’οίκον περιορισμό εν αναμονή της κανονικής δίκης, που βέβαια δεν ήρθε ποτέ.


Υποτίθεται ότι η κόμισσα Bathory σημείωνε τα ονόματα κάθε ενός από τα θύματά της σε ένα βιβλίο, το οποίο υπηρέτες της ανέφεραν πως είχε τουλάχιστον 650 εγγραφές!

Ενδιαφέρουσες παρεκκλίσεις των γυναικών βαμπίρ, τόσο της Carmilla Karnstein όσο και των μεταγενέστερων, από το μύθο του Δράκουλα είναι το γεγονός πως φαίνονται να μην έχουν πρόβλημα με το φως του ηλίου.

Εν πάσει περιπτώσει, αρκετά το μπλα-μπλα, πάμε να σχολιάσω τις ταινίες που είδα.

Vampiros Lesbos

Τη σχολίασα προηγουμένως, οπότε δε θα αναφερθώ εκτενώς, αλλά δε μπορούσε να λείπει από αφιέρωμα σε λεσβίες βαμπίρ. Anyway, άσχημη σκηνοθεσία, ωραίες ερμηνείες, απολαυστική μουσική, και κάμποσο γυμνό. Αυτά.

The Vampire Lovers


[ wiki :: imdb :: tumble ]

Η πρώτη ταινία της Hammer τριλογίας που βασίζεται στους χαρακτήρες του Le Fanu. Πρόκειται για σχεδόν πιστή μεταφορά της νουβέλας, με μερικές προσθήκες για να την κάνουν μεγαλύτερη σε διάρκεια και πιο ενδιαφέρουσα, αλλά με τα ίδια κενά στην πλοκή (κι ένα καινούριο) που έχει και το πρωτότυπο. Μεγάλο ατού της ταινίας η απολαυστική γοτθική ατμόσφαιρα που σε συνδυασμό με τα old school εφέ και στυλ της ταινίας, την κάνουν μια πολύ συμπαθητική συντροφιά για ένα βράδυ, χωρίς βέβαια να πρόκεται για αριστούργημα.

Lust for a Vampire


[ wiki :: imdb :: tumble ]

Δεύτερη της τριλογίας, βγάζει με το ζόρι sequel από τον μύθο των Karnstein. Δίνει περισσότερο βάρος στους χαρακτήρες, αλλά πάσχει από άποψη πλοκής και η γοτθική ατμόσφαιρα που τόσο μου άρεσε, εδώ απουσιάζει εντελώς. Μια απογοήτευση, αλλά δεν πτοούμαι, η τριλογία δεν τελείωσε ακόμα.

Twins of Evil


[ wiki :: imdb :: tumble ]

Τρίτη και τελευταία ταινία, κι αρκετά διαφορετική σε στυλ από τις άλλες. Οι πρωταγωνίστριες είναι δύο δίδυμα «κουνελάκια» του playboy, και ναι, παίζουν τόσο άσχημα όσο φαντάζεστε! Τόσο άσχημα μάλιστα, που κάνανε dub τις φωνές τους από άλλες ηθοποιούς, για να το σώσουν κάπως. Ωστόσο από πλοκή πάει αρκετά καλά (είναι prequel των άλλων ταινιών), αν και ψιλο-μελό, και οι υπόλοιποι ηθοποιοί είναι καλοί με απολαυστικότατο τον Peter Cushing (που παρά την καλή ερμηνεία του, θα μείνει για πάντα γνωστός ως ο Grand Moff Tarkin που πίστευε στ’αλήθεια ότι οι αντάρτες δεν μπορούσαν να καταστρέψουν το Death Star). Έχει μόνο μία σκηνή που με αρκετά ευρύ ορισμό θα μπορούσε να θεωρηθεί «λεσβιακή», αλλά χάριν πληρότητας τη βάζω στην ομάδα για να ολοκληρώσω την τριλογία.

Vampyres


[ wiki :: imdb :: tumble ]

Η μόνη ταινία από αυτές που είδα που πλησιάζει στην κατηγορία των θρίλερ, με μια απολαυστικά ανατριχιαστική μουσική υπόκρουση και μια αρκούντως μυστηριώδης και ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα. Ταυτόχρονα περιέχει χορταστικές δόσεις αίματος, βίας, και γυμνού, αλλά τραβάει το σενάριο σε ώρα λίγο παραπάνω από ότι χρειάζεται. Συμπαθητική ταινία συνολικά πάντως.

Embrace of the Vampire


[ wiki :: imdb :: tumble ]

Αν σας ιντριγκάρει η σκέψη ότι θα δείτε την Alyssa Milano να γδύνεται, δείτε την. Αλλιώς μην κάνετε τον κόπο. Άσχημες ερμηνείες, ανέμπνευστη σκηνοθεσία, απλοϊκό και μελό σενάριο και η απαισιότερη μουσική υπόκρουση που έχω ακούσει ποτέ σε οποιοδήποτε είδος κινηματογράφου (και με τις τσόντες που έχω δει, ο πύχης για τη μουσική είναι πολύ χαμηλά!). Επίσης στις λεσβιακές σκηνές που περιέχει δεν συμμετέχει κανένα βαμπίρ, οπότε νιώθω ότι με ξεγέλασαν οικτρά.

The Hunger


[ wiki :: imdb :: tumble ]

Καμία σχέση με την (σχεδόν) ομώνυμη ταινία που κυκλοφορεί στους κινηματογράφους αυτήν την περίοδο. Εικαστικά όμορφη αλλά κενή ταινία, με ανούσια πλοκή και ελάχιστο ενδιαφέρον, το οποίο σχεδόν μονοπωλεί ο David Bowie. Δυστυχώς η συμμετοχή του περιορίζεται στο πρώτο μισό της ταινίας, με το υπόλοιπο να επικεντρώνεται στη σχέση Catherine Deneuve και Susan Sarandon. Παρά πάντως τα ενδιαφέροντα ονόματα στο καστ, οι ερμηνείες δεν είναι και τόσο εντυπωσιακές, χωρίς να ευθύνονται όμως ιδιαίτερα οι ηθοποιοί -όταν το υλικό είναι αδύναμο δεν υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να το σώσεις. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και την ενοχλητική 80’s αισθητική που τη διακατέχει, έχουμε συνολικά μια μάλλον αδιάφορη ταινία -εκτός αν πάντα θέλατε να δείτε τις πρωταγωνίστριες γυμνές πριν γεράσουν, οπότε να η ευκαιρία σας.

Vampire Diary


[ imdb :: tumble ]

Η καλύτερη ταινία της ομάδας. Και το τραγικό είναι πως είναι τόσο άγνωστη που δεν έχει καν wiki! Περυσινή παραγωγή στην οποία πρωταγωνιστεί η Anna Walton, που παίζει την πριγκίπισσα Nuala στο καινούριο Hellboy και είναι ΘΕΑ. Θεός και ο σκηνοθέτης, που έχει γυρίσει την ταινία σε blairwitch στυλ, με κάμερες που (και καλά) χειρίζονται οι πρωταγωνιστές, αλλά έχει καταφέρει να την κάνει και όμορφη (εκτός από «πειραματική»). Βοηθάει ότι η μία πρωταγωνίστρια έχει κάμερα της προκοπής και προσπαθεί υποτίθεται να γυρίσει ντοκιμαντέρ για τους goth, οπότε δικαιολογείται η καθαρή εικόνα. Αυτό που δε δικαιολογείται, αλλά δε θα με ακούσετε να παραπονιέμαι γι’αυτό, είναι οι πανέμορφες σκηνές με τις οποίες διανθίζεται η κατά τα άλλα αιματοβαμμένη και δραματική ιστορία.

Ο «εθισμός» της βαμπιρέσσας Walton στο αίμα παραλληλίζεται ευθέως με τα ναρκωτικά και τις καταστροφικές τους συνέπειες, και παρουσιάζονται οι επιπτώσεις που έχει στη σχέση της με την, ανθρώπινη, Morven Macbeth. Μια τρυφερή, δραματική και εντυπωσιακά καλογυρισμένη ταινία που συνιστώ ανεπιφύλακτα. Αν πάρετε μόνο ένα πράγμα από όλο αυτό το post, ας είναι αυτό: δείτε την.

Αυτά για τώρα. Προφανώς δεν εξάντλησα το είδος, ενδεικτικά υπάρχουν αρκετές ιταλικές ταινίες που δεν ακούμπησα καν, αλλά για να το κάνω αυτό ήθελα πολύ περισσότερο χρόνο από όσο είχα διάθεση να αφιερώσω… τώρα τουλάχιστον. Κρατάω το genre στο πίσω μέρος του μυαλού μου πάντως για να επανέλθω ίσως με επόμενο αφιέρωμα.

* για τον οποίο το σεξ με τέσσερα άτομα θα πρέπει να ήταν κάτι εξ’ίσου εξωτικό και σκανδαλιστικό με τα μπικίνι.
** Ευτυχώς για μένα δηλαδή, γιατί στην αναζήτηση ταινιών για να δω έπεσα πάνω σε πάρα πολλές πορνογραφικού περιεχομένου (όσο να’ναι, το keyword «lesbian» δε βοηθάει). Φαντάζεστε να ήταν πιο διαδεδομένο φαινόμενο τα yaoi vampires; Μπρρρρρ….
*** που μπορεί να οφείλονται και στον απλό λόγο ότι δεν μπορούσαν να θυμηθούν όλους τους φόνους λεπτομερώς -καθένας τους ανέφερε από 30 μέχρι 50 φόνους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: