• Advertisements

Code Geass: Lelouch of the Rebellion

Σε έναν παράλληλο κόσμο όπου η Αμερικανική Επανάσταση ποτέ δεν πέτυχε, η Αγία Βρετανική Αυτοκρατορία έχει υπό την κατοχή της το 1/3 της υφηλίου. Στην Περιοχή 11 της Αυτοκρατορίας, την πρώην Ιαπωνία, ο Lelouch Lamperouge μπλέκεται στη μέση μιας τρομοκρατικής επίθεσης, σκοπός της οποίας ήταν να κλέψουν ένα αντικείμενο -το οποίο αρχικά όλοι νομίζουν πως είναι βόμβα αερίου, αλλά που τελικά αποδεικνύεται κάτι πολύ παραπάνω, και που, σε συνδυασμό με τη διάνοια του νεαρού Βρεττανού, θα αλλάξει τη ροή του πολέμου. Γιατί ο εξόριστος Lelouch δε λέγεται στ’αλήθεια Lamperouge, κι έχει λόγο να μισεί τη βασιλική οικογένεια της χώρας που τον γέννησε.


[ anidb :: ann :: animenfo :: rc :: bu ]

Βασισμένοι στην παραπάνω εικόνα, σας ακούω από τώρα να λέτε «ακόμη ένα mecha-anime». Θα σας περιμένω μετά το άλμα, μαζί με το harisen μου, για να σας αποδείξω πόσο λάθος έχετε!

Έχουμε και λέμε: πόλεμος, αντιστασιακές δυνάμεις, μεγάλες ρομπο-στολές που χρησιμοποιούνται σε μάχες… πώς γίνεται να μην είναι ακόμη ένα mecha-anime; Γίνεται, αν αυτά είναι μερικά μόνο από τα συστατικά του, και μάλιστα τα λιγότερο σημαντικά.

Ναι, οι μάχες γίνονται με ρομπο-στολές, που εδώ ονομάζονται «knightmares». Αλλά η ιδιοφυία του Lelouch και των αντιπάλων του τις κάνει πολύ πιο ενδιαφέρουσες από τα kame-hame-ha vs. kikou canon των άλλων anime. Αντί συγκρούσεων μεγαλοθηρίων, αντί μαχών με λίγους πρωταγωνιστές και πολλούς κομπάρσους, έχουμε συγκλονιστικές συρράξεις με αυθεντικές τακτικές πολέμου που βγάζουν νόημα! Αντιπερισπασμοί, ενέδρες, περικυκλώσεις -οι αντίπαλοι στρατοί ποτέ δε βασίζονται στον «άσσο στο μανίκι», όπως πολύ συχνά συμβαίνει σε anime του είδους, αλλά τα mecha, ακόμη και τα ισχυρότερα, λειτουργούν σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δυνάμεις και τις πανούργες τακτικές των διοικητών.

Το κατατάσσω ανάμεσα στις πιο ρεαλιστικές απεικονίσεις ενός μακρόχρονου πολέμου που έχω δει. Οι συρράξεις και τα γεγονότα, ιδιαίτερα δε χάρη στη θεατρικότητα του Lelouch, επηρεάζουν το ψυχισμό του λαού με πιστευτό τρόπο, κι όλες οι εξελίξεις, θετικές κι αρνητικές, είναι πάντα δικαιολογημένες. Και οι δυο πλευρές κυνηγάνε τη νίκη, και για το σκοπό αυτό επιστρατεύουν συμμαχίες, αλλά και επιστημονικό προσωπικό που συνέχεια εξελίσσει το οπλοστάσιο και τις δυνατότητες των δύο αντιπάλων. Επιτυγχάνεται έτσι μια εντυπωσιακή κι απόλυτα φυσιολογική κλιμάκωση της σειράς, παράλληλη με την κλιμάκωση του οπλοστασίου των δύο πλευρών.

Ταυτόχρονα, οι δύο πλευρές στις οποίες αναφέρομαι τόσην ώρα είναι μόνο μερικές από το περίπλοκο πλέγμα δυνάμεων που στήνει το σκηνικό. Στο σενάριο μπλέκονται αντίπαλες αντιστασιακές κι εθνικιστικές οργανώσεις, διάφοροι αριστοκράτες ανταγωνιστές, ξένες υπερ- και μη δυνάμεις, που όλα μαζί χτίζουν έναν απόλυτα αληθοφανή κι ενδιαφέροντα κόσμο.

Αλλά όλα αυτά θα ήταν εντελώς άχρηστα, στράφι κι ανούσια, αν δεν υπήρχε το τελευταίο και σημαντικότερο συστατικό: οι χαρακτήρες του. Υπάρχουν δευτερεύοντες χαρακτήρες σε αυτό το anime με περισσότερο βάθος από τους μισούς από αυτούς που βλέπετε κάθε μέρα στο δρόμο. Η ποικιλία είναι τέτοια που ξεφεύγει εύκολα από τα τετριμμένα -χαρακτηριστικά, κανένας από τους βασικούς χαρακτήρες δεν είναι «καλός». Όλοι τους είναι καθάρματα, κι ο καθένας με το δικό του τρόπο. Καθένας τους έχει τη δική του ιδεολογία, τους δικούς του λόγους και τις δικές του μεθόδους για αυτά που κάνει, κι έτσι κάθε μάχη είναι πέρα από φυσική σύγκρουση και ψυχική. Τα καθημερινά στιγμιότυπα της σχολικής ζωής των πρωταγωνιστών, που σε άλλες σειρές υπάρχουν μόνο για comic relief, εδώ αποτελούν προέκταση των μαχών, και μεγάλο μέρος της «δράσης» διαδραματίζεται στις στιχομυθίες των πρωταγωνιστών, που συγκρούονται καθημερινά με περισσότερους από έναν τρόπους.

Καθένα από όλα τα παραπάνω συστατικά μόνο του θα ήταν ικανό να πλάσει ένα καλό, ίσως πολύ καλό anime. Ο κατάλληλος συνδυασμός τους εδώ είναι αυτός που κάνει το Code Geass να ξεχωρίζει πραγματικά. Η κλιμάκωση στα οπλοστάσια οδηγεί σε κλιμάκωση του πολέμου και των συγκρούσεων, που οδηγεί σε κλιμάκωση χαρακτήρων. Οι βίαιες πρακτικές τους αρχίζουν να τους επηρεάζουν ψυχικά, και να τους μεταβάλουν. Εξελίσσονται, κι όχι πάντα με τρόπο που τους αρέσει. Από κάποιο σημείο και πέρα, βρίσκουν πως πια έχουν πέσει πολύ χαμηλά, αλλά ο μόνος δρόμος που τους απομένει είναι να πέσουν ακόμα πιο χαμηλά.

Συμπερασματικά, το να λες ότι το Code Geass είναι mecha anime είναι σαν να λες ότι το Μακβέθ διαδραματίζεται στη Σκωτία: ισχύει, αλλά χάνεις το νόημα. Γιατί δεν είναι τα highlands της Σκωτίας αυτά που έκαναν διάσημο το Μακβέθ, ούτε είναι τα mecha αυτά που ορίζουν την πορεία του Code Geass. Και τα δύο είναι δράματα χαρακτήρων, κι ως τέτοια πρέπει να ιδωθούν.
/harisen-whack!

Α, και αγνοήστε το ξεδιάντροπο product placement της Pizza Hut. Θεωρήστε το comic relief :p

6 Σχόλια

 1. Πολύ ενδιαφέρον ακούγεται – και δεν είχα ακούσει τίποτα γι’ αυτό! (φταίει το πρόσφατο shift σε κάποιες από τις παρέες μου, υποθέτω)

  Μιλώντας για… Σκωτία (:P), ο τίτλος έχει καμία σχέση με το concept των geasa (τα geis, geas κλπ, σαν όρκους/υποχρεώσεις φαντάσου τα); Συγγνώμη που ρωτάω, είναι απλά επειδή έχω ένα… fetish με τον τρόπο που παίρνουν οι Ιάπωνες σε anime κλπ κάποια random στοιχεία ‘Δυτικής μυθολογίας’, σε φάσεις, και τα ‘ερμηνεύουν’/μεταφέρουν με δικό τους, τελείως, φρέσκο και awesome και μη-επηρεασμένο-από-μεγάλωμα-κάτω-από-αυτά τρόπο.

 2. Φαντάσου ότι εγώ δεήθηκα να ασχοληθώ μαζί του αφού βρήκα wallpaper από αυτό για το desktop μου, και σκέφτηκα ότι είναι ντροπή να έχω wall από anime που δεν έχω δει! (αυτό είναι το wall btw: http://hidekeitaro.deviantart.com/art/Code-Geass-Go-Up-Dark-Wide-60315282 )

  Και ναι, έχει σχέση με τα geasa, αφού ο πρωταγωνιστής αποκτά μια δύναμη μετά από ένα «contract» με… χρμ, ας μην ρίξω κι άλλο spoiler, suffice it to say, αυτό που έχει στο αριστερό του μάτι ο Lelouch δεν είναι απλώς διακοσμητικό!

  Πάντως αν σε ενδιαφέρουν τα στοιχεία δυτικής μυθολογίας που εκμεταλλεύονται με το δικό τους τρόπο οι Ιάπωνες, μάθε πως τα Knightmares έχουν ονόματα όπως Lancelot, Gawain, Mordred, κ.ο.κ., ενώ η πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας λέγεται Pendragon. Μάλιστα η Αυτοκρατορία έχει ένα εθνικιστικού στυλ obsession με την ιστορία και τους μύθους της, οπότε υπάρχουν κάμποσες διάσπαρτες αναφορές στους όρους και τους θεσμούς που χρησιμοποιούν.

 3. Κρίνοντας από τα screenshots και μόνο, το art direction αποπνέει μια ενοχλητική αίσθηση anime-περασμένης-δεκαετίας. Και μόνο γι’ αυτό, δεν υπήρχε περίπτωση να το δω χωρίς παρότρυνση — πόσο μάλλον από ένα wallpaper :p

  Από την άλλη, η περιγραφή δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ότι μιλάμε για κάτι καλό και βαθύ και βαρύ κι ασήκωτο. Δεν με παίρνει να ξεκινήσω κάτι τέτοιο μέσα στο καλοκαίρι, αλλά η σειρά μπαίνει οπωσδήποτε στη wishlist για φθινοπωρινή τηλεθέαση.

  On an unrelated note, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, τσέκαρε το Dr. Horrible’s Sing-Along Blog (site, web comic tie-in, torrent, subs), θα σου αρέσει!

 4. Το character design είναι των CLAMP, και η εταιρία animation υπάρχει από το ’70, και είναι ψιλο-παραδόπιστη στα designs της (χαρακτηριστικά επέβαλαν ο πρωταγωνιστής να φοράει μάσκα, γιατί «αλλιώς δεν είχε την αίσθηση ενός anime από την sunrise»!). Πίστεψέ με πάντως, από κάποιο σημείο και πέρα το art direction θα είναι το τελευταίο που θα σε ενδιαφέρει.

  Ίσως είναι καλή ιδέα να περιμένεις πάντως να ολοκληρωθεί και η 2η season (γιατί η 1η τελειώνει σε cliffhanger, κι αποκλείεται να μείνεις μόνο εκεί), αντί να περιμένεις σα πρεζάκι τη δόση της βδομάδας, σαν εμένα.

  Thx for the link κιόλας, φαίνεται ενδιαφέρον.

 5. Και εγω το συνιστω αν και καθυστερημενα… Υπηρχαν σημεια και ανατροπες που με εκαναν να ανατριχιαζω… Απο το Death Note ειχα να αισθανθω ετσι…

 6. Better late than never! Καλώς σε βρήκαμε κι ελπίζω να απολαύσεις τη διαμονή σου στο ιστολόγιον!

  Παρεμπιπτόντως, δραματικές εξελίξεις στη δεύτερη season του Geass. Έχω αφήσει τα δύο τελευταία επεισόδια για να τα δώ όλα μαζί μόλις ολοκληρωθεί η season, αλλιώς δε θα μπορώ να κοιμηθώ από αγωνία!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: