• Advertisements

Τρεις ιαπωνομανείς ταινίες που θα αποτύχουν

Αλλά όχι σίγουρα. Για κάθε μία από τις τρεις επερχόμενες ταινίες που εξετάζω, αναλύω γιατί πιστεύω πως δε θα είναι καλές, αλλά παρατηρώ και μερικά πραγματάκια που δίνουν ελπίδες. Θα τα δείτε παρακάτω τέλος πάντων, ας μην προτρέχω.

Θα προσέξατε πάντως πως αποφεύγω τον χαρακτηρισμό «ιαπωνικές», «ιαπωνογενείς», ή οτιδήποτε άλλο χαρακτηρίζει την Ιαπωνία ως χώρα καταγωγής των ακόλουθων ταινιών. Επιλέγω αντίθετα τον χαρακτηρισμό «ιαπωνομανείς», αφού θεωρώ πως οι κυκλοφορίες των ταινιών αυτών περισσότερο μπαίνουν τσόντα στο γενικευμένο κύμα ιαπωνομανίας και ιαπωνοφιλίας που κυριεύει τη δύση τα τελευταία έτη, παρά αποτελούν σοβαρές προσπάθειες μεταφοράς των manga στα οποία βασίζονται. Φαντάζομαι πως και οι παραγωγοί μάλλον δεν έχουν μεγάλες ελπίδες για το αποτέλεσμα (τουλάχιστον όχι για την ποιότητα του αποτελέσματος, και τουλάχιστον όχι τόσο μεγάλες όσο για το χρήμα που θα τους φέρει το αποτέλεσμα, όπως κι αν βγει).

Χωρίς να κουράζω άλλο λοιπόν, οι ακόλουθες ταινίες θα κυκλοφορήσουν κάποια στιγμή από το 2009 ως το 2011 από αμερικάνικα στούντιο, και παίζει πολύ άνετα να είναι πατάτες.

Akira


[ wiki :: imdb :: info ] [original wiki :: ann ]

Αυτή η ταινία βασικά έχει δύο χαρακτηριστικά που ίσως τη σώσουν. Το πρώτο είναι ο σκηνοθέτης, Ruairi Robinson (προφέρεται Ρώρι), o οποίος με εντυπωσίασε με το μικρού μήκους ταινιάκι του, «Silent City» (δείτε το, οκτώ λεπτάκια είναι -μπορώ να περιμένω). Το δεύτερο είναι το γεγονός πως πρόκειται για δύο ταινίες (απ’τις οποίες η πρώτη θα βγει το καλοκαίρι του 2009), που σημαίνει πως ενδέχεται να είναι πιο κοντά στο πρωτότυπο (εξάτομο) manga, από την anime ταινία (124′) που βγήκε to 1988 βασισμένη στο ίδιο.


Απόσπασμα από το Akira του 1988

Αυτά είναι όμως όλα κι όλα τα θετικά που βρήκα να πω γι’αυτήν, κι ακόμα κι αυτά δεν στέκουν για πολύ: εύκολα μπορεί να μάθει κανείς πως το Akira θα είναι η πρώτη μεγάλου μήκους προσπάθεια του ιρλανδού σκηνοθέτη, και δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως μου αρέσει να πειραματίζονται άτομα με έργα τέτοιου επιπέδου και επιρροής όπως το manga του Katsuhiro Otomo, με τον κοινωνικό προβληματισμό του και την έντονη κοινωνική κριτική που ασκεί. Πρώτη ταινία επίσης με τον Leonardo Di Caprio στη καρέκλα του παραγωγού, αν κι αυτό δεν είμαι σίγουρος πόση σημασία μπορεί να έχει για το τελικό αποτέλεσμα. Το γεγονός πάντως πως στους συμμετέχοντες δεν έχει ανακοινωθεί κάποιος με δεδηλωμένο θαυμασμό ή έστω ενδιαφέρον για το έργο, κι επίσης πως η εταιρία (Warner Bros.) άφησε να λήξουν τα δικαιώματα που είχε ήδη για την ταινία (δείχνοντας έμπρακτα το -μη- ενδιαφέρον της) κι αναγκάστηκε να πληρώσει επταψήφιο ποσό για την ανάκτησή τους, δεν μου δίνει πολλές ελπίδες.

Τέλος, κι αυτή ακόμη η ελπίδα πως αφού είναι δύο ταινίες θα είναι πιο κοντά στο πρωτότυπο από την ταινία του ’88 εξανεμίζεται γρήγορα, μόλις δούμε τη σεναριακή σύνοψη που έχει ανακοινωθεί: η πλοκή θα διαδραματίζεται στο Νέο Μανχάτταν (φαντάζομαι στη Νέα Νέα Υόρκη;). Στο πρωτότυπο βέβαια, η πόλη λέγεται Νέο Τόκυο και βρίσκεται στην Ιαπωνία, αλλά κανείς δεν νοιάζεται γι’αυτό, ε; Αλλά αφού σεναριακά φαίνονται να παρεκκλίνουν οι ταινίες από το manga, μπορούμε τουλάχιστον να ελπίζουμε πως θα είναι πιο πιστές στο πνεύμα του απ’ό,τι η ταινία του ’88; Δεδομένου ότι εκείνη τη σκηνοθέτησε ο ίδιος ο Katsuhiro Otomo, κι αυτό μάλλον αμφίβολο είναι!

Dragonball


[ wiki :: imdb ] [original wiki :: ann ]

Σήριουσλυ, υπάρχει κάποιος που πιστεύει πως αυτή η ταινία θα είναι καλή; Αν την κάνουν πολύ πιστή, με τριχωτούς τυπάδες που ουρλιάζουν («ΔΕΚΑΠΛΟ ΚΑΪΟ-ΚΕΝ!!!! ΟΟΥΑΑΑΑΑΡΓΚ!!!!»), θα είναι καρα-κιτσαριό, ενώ αν δεν την κάνουν πιστή, χωρίς τριχωτούς τυπάδες που ουρλιάζουν, απλά δεν είναι dragonball. Damned if they do, damned if they don’t. Θα πρέπει να βρουν κάποιου είδους χρυσή τομή για να δουλέψει, κι αν κρίνω από τις φωτογραφίες που έχουν διαρρεύσει, δεν τα καταφέρανε. Βέβαια με την προσθήκη ειδικών εφέ όλα σώζονται, κι αυτή η ταινία θα χρειαστεί, εκ των πραγμάτων, πολλά ειδικά εφέ.


Εικάζεται πως ο στα δεξιά είναι κομπάρσος.
Η στα αριστερά δεν ξέρουμε τι είναι.

Επιπλέον, ο τυπάς που θα παίζει τον Piccolo δηλώνει φανατικός οπαδός, κι έχουν πει πως το character design του θα είναι ακριβώς όπως και στο manga, αλλά χωρίς εικόνες εγώ δεν το πιστεύω. Είμαι πάντως διατεθειμένος να του δώσω μια ευκαιρία, αφού δεν έχουμε και πολλές πληροφορίες ακόμα, και μέχρι τον Απρίλιο του 2009 που θα βγει μπορούν να αλλάξουν πολλά. Πάντως, το σενάριο είναι βασισμένο πολύ χαλαρά στο manga, δεδομένου ότι ουδέποτε βρέθηκαν ο Goku κι ο Piccolo να κυνηγιώνται για το ποιος θα προλάβει να μαζέψει τις dragonball.

Ghost in the Shell


[ wiki :: imdb :: info ] [ original wiki :: ann ]

Όσοι παρακολουθούν το twitter μου, θα είδαν και την αντίδρασή μου όταν έμαθα ότι ο Spielberg ετοιμάζει adaptation του magnum opus του Masamune Shirow. Δεν αλλάζει τίποτα. Don’t get me wrong, μου αρέσουν τα blockbusters, κι ο Spielberg είναι αναμφισβήτητα ο βασιλιάς των blockbuster, αλλά αυτό είναι ακριβώς το πρόβλημά μου: το Ghost in the Shell δεν είναι blockbuster, κι αν το μετατρέψεις σε τέτοιο χάνεις όλη την ουσία. Μιλάμε για ένα έργο που στην πρώτη μεταφορά του (1995) στην κινηματογραφική οθόνη άφησε εποχή, επηρεάζοντας το σύνολο σχεδόν των δημιουργιών επιστημονικής φαντασίας που το ακολούθησαν, περιλαμβανομένου σε πολύ μεγάλο βαθμό το Matrix (το εφέ με τα πράσινα γράμματα; Κλεμμένο!). Κι ενώ οι φιλοσοφικές περιπλανήσεις του manga και των δύο ιαπωνικών ταινιών που βασίστηκαν σε αυτό κάνουν το Matrix να μοιάζει με πικνίκ, η μέση ταινία του Spielberg κάνει το Matrix να μοιάζει με την πραγματεία του Nietzsche περί καλού και κακού.


Οι τίτλοι αρχής της πρώτης ταινίας, του 1995

Έχει πάντως μια ευκαιρία αν ακολουθήσει περισσότερο το στυλ των δύο σειρών, των οποίων τα πολιτικά παιχνίδια και οι μακιαβελισμοί αρμόζουν περισσότερο στο στυλ του Spielberg. Δεδομένου επίσης πως είναι ένα franchise που προσφέρεται εύκολα για εντυπωσιακά 3D (όπως όλα του Shirow άλλωστε), κι αφού αναλαμβάνει η Dreamworks κιόλας, θα έχουμε σίγουρα καλό animation. Ωστόσο συμμερίζομαι τις ανησυχίες του twitch για το πόσο «καθαρό» θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, αλλά μέχρι το 2011 θα’χουμε και ιπτάμενα αμάξια (που λέει ο λόγος), δεν αποκλείεται να έχει ξεφύγει από τον πουριτανισμό του κι ο Spieley.

4 Σχόλια

 1. Για Akira, όντως θα έχει μεγαλύτερη σχέση με το manga απ’ ό,τι με το anime, απ’ ότι έχω καταλάβει από τότε που πρωτοέμαθα το νέο. Κι αυτό, πιστεύω, είναι καλό νέο – αν και αμφιβάλλω πάντα όταν πάνε οι Δυτικοί να κάνουν μεταφορά ενός Ιαπωνικού δημιουργήματος, εφόσον έχουν εντελώς διαφορετικό τρόπο σκέψης, και άρα δημιουργίας, και γενικά εντελώς διαφορετική κουλτούρα (να δούμε τι θα γίνεται σε μερικές γενιές με τα cyborgs :P). Και αγαπάμε Leo για παραγωγό, ξέρει όσους πρέπει να ξέρει (κι είναι toy-boy του Scorsese). Και θα παίζει κιόλας (τον Kaneda – τον Tetsuo θα τον παίζει ο Joseph Gordon-Levitt όμως, οεοε) – πλάκα θα έχει.

  Πάντως, εντελώς υποκειμενικά και προσωπικά, όταν γνωρίζω το πρωτότυπο, μ’ αρέσει να βλέπω πώς το κάνουν, εντελώς ‘από επιστημονικό ενδιαφέρον’ (εκτός αν μιλάμε για j-horror adaptations, όπου το έχουμε μάθει πολύ καλά πια το ποίημα, κι ας εξακολουθεί να ‘πονάει’ έτσι κι αλλιώς), και ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα χαρώ πολύ, φαντάζομαι (εκτός εάν το &#$ίσουν), να ‘θυμηθώ τα παλιά’.

  Το Dragonball είναι pet hate μου εξαπανέκαθεν και από πάντα, αν και θα το δω έτσι κι αλλιώς… Πάντως έχουν καλό casting, απ’ όσα έχει πάρει το μάτι μου. Meh.

  Όσο για το Ghost in the Shell, τώρα, εγώ τον εμπιστεύομαι το Spielberg. Εγγυώμαι, βάζω το χέρι μου στη φωτιά δηλαδή, ότι δε θα έχει καμία μα καμία σχέση με το γιατί μας άρεσε το original, αλλά είναι πολύ πιθανό να μου αρέσει για εντελώς διαφορετικούς λόγους – κοίτα Transformers (εκτός αν το σιχάθηκες κι εκείνο, το καταλαβαίνω, δεν είχε καμία σχέση με το cartoon). ΟΚ, θα πρέπει σ’ αυτήν την περίπτωση να μπει κανείς στην αίθουσα ξεχνώντας τα παλιά, ειδικά αν τ’ αγαπάει. Και αμφιβάλλω να είναι ‘εξίσου καλό, αλλά με άλλο τρόπο’. Αλλά ‘καλό θα είναι, μωρέ’.

 2. τώρα μπορείς να βάλεις και στη λίστα σου το Cowboy bebop
  γενικά ότι αγγίζουν οι Αμερικάνοι τείνουν να το καταστρέψουν.

 3. Και μόνο η σκέψη του Keanu το ρόλο του Spike με κάνει να ανατριχιάζω. Κι όχι με καλό τρόπο.

  Και το Old Boy πού το βάζεις; Λέει θέλει να κάνει κι αυτό remake ο Spieley! Άντε καλά, λέω εγώ, αντί να δίνουν λεφτά σ’αυτούς που ξέρουν να γράφουν κανά σοβαρό σενάριο…

 4. Μα το Old boy αν δεν ήταν ασιατική ταινία δεν θα είχε καμία ανταπόκριση. Γενικότερα η τριλογία δεν θα είχε κανένα νόημα
  αν ήταν αμερικάνικη.. .(η αλήθεια ειναι οτι ακόμη δεν την εχω δει)
  Gome.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: